Uw computer traag?

Het lijkt er op alsof iedere computer steeds trager wordt. De oorzaken hiervan zijn vrijwel altijd ten eerste een stukje vervuiling, door het gebruik van de pc blijven er altijd sporen achter in de vorm van tijdelijke bestanden, leuke 'gratis' extra's zoals toolbars en zoekmachines enzovoorts.

Vervuilde Internet Explorer

Dit is een goed voorbeeld van een nogal vervuild systeem. in dit geval was 1 x klikken op het icoon van de Internet Explorer voldoende voor bovenstaand resultaat.

Het mooiste zou zijn als deze extra's helemaal niet ge´nstalleerd zouden worden, dit is vrijwel altijd een kwestie van goed opletten tijdens het installeren van een programma. In de meeste gevallen krijg je tijdens de installatie een paar vragen als: wilt u de standaardinstellingen voor deze installatie gebruiken, in dat geval krijg je dus ook de extra's er bij. Door te kiezen voor de uitgebreide installatie krijg je ook de mogelijkheid deze extra 'opties' uit te zetten.

Houd ook in de gaten dat er niets gratis is op het Internet. Je moet er altijd voor betalen bijvoorbeeld in de vorm van je e-mailadres. Dit e-mailadres kan vervolgens verkocht worden aan de mensen die Spam (ongewenste reclamemail) versturen. Een geldig en werkend e-mailadres is goud waard voor dat soort figuren. Als je dus een emailadres achter moet laten kun je hiervoor het beste een apart gratis account bij Hotmail of Gmail aanmaken en dit te reserveren voor dit soort mail.

Verder kan er ook sprake zijn van gewenning. Als je langere tijd op een pc werkt dan raak je gewend aan een bepaalde manier van werken en de reactie's van de computer op hetgeen je doet. Als je vervolgens een keer ergens anders op een nieuwe of snellere pc werkt kan je eigen pc ineens verschrikkelijk traag aanvoelen terwijl dit sec gezien nog niet zo is.

Een heleboel van dit soort oorzaken kunnen heel goed ondervangen worden door de computer 1 x per jaar een 'apk-beurt' te geven. Even een keer grote opruiming houden, verouderde software opruimen, allerlei zoekmachines en toolbars verwijderen en je kent de pc vaak niet meer terug.

En verder: als ik 's morgens uit bed kom moet ik ook eerst onder de douche, een boterham en een kop koffie nemen en dan kom ik pas op gang. Een pc moet ook na het aanzetten een aantal dingen doen, hij moet alle Windows processen opstarten, de virusscanner bijwerken, controleren of er Windows updates, updates voor de Adobe Flashplayer en/of reader zijn en met een beetje pech zit u als gebruiker ondertussen ook al de Internet Explorer en het mailprogramma te starten waardoor alles nog veel zwaarder belast wordt. Geef de computer even de tijd om zijn opstartprocessen af te ronden en het werken is veel plezieriger en veiliger.